ORTA-UZUN MESAFE KOŞUCULARINDA YETENEK SEÇİMİ VE YÖNLENDİRME

 

Perican Bayar

 

     Sporcu seçimi spor bilimcilerin uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları önemli çalışmalardandır. İyi bir sporcunun yetiştirilmesine bağlı olarak insan performansının sınırlılıkları zorlanmaya çalışılır. Bu ise yeni rekorlar ve dereceler getirilebilmektedir.Bunun için de öncelikle iyi bir sporsal yeteneğin saptanması ardından da uygun antrenman teknikleri ile sporcunun performansı sınırlara dogru taşınmalıdır. Gelecekteki performans yetisinin iyi olabilmesi için başlangıçta sporcunun yetenekli ayıklanmasıdır. Rothing (1983) yeteneği ; "önceden belirlenmiş ölçütler yardımıyla saptanmış ortalama değerlerin üzerine çıkan gelişimi tamamlanmamış yatkınlık " olarak tanımlanmamıştır. Saptandıktan sonra uygun eğitim ve yönlendirme ile ileriye doğru götürülebilmektedir. Uygun olmayanların ayıklanması ile performansın ileri doğru götürülmesinde önemli bir evre geride bırakılmış olacaktır. "Bu ayıklama  aynı bağlamda yetenek seçimi ile gelecekte ülkeyi temsil edebilecek sporcu adaylarının belirlenmesi söz konusu olabilir. Elit bir sporcunun yetiştirilmesi uzun süreli , zahmetli ve pahalı bir süreçtir. Tüm bu emeklerin ve yatırımların boşa gitmemesi için öncelikle uygun olmayanların ayıklanması gerekecektir. Bu ise yetenek seçiminden geçmektedir.

    Sporsal yeteneği ele aldığımızda bir kısım bileşenlerden oluştuğunu görürüz.Bu bileşenleri;kondisyonel , koordinatif , antropometrik, taktik davranışlar ve psikolojik olarak ayırmak olasıdır. (Grasser, 1981) (Grasser, 1981)

    Sporsal yetenek seçiminin yapılmasına en uygun olan dönem okul yıllarıdır.Bu dönemde yapılan seçimi iki boyutta ele alarak inceleyebiliriz.İlki gözleme dayalıdır ve okul spor derslerinde ya da çeşitli sporsal etkinlikler içerisinde genç yeteneğin saptanması şekline dönüştürülebilir.İkincisi ise önceden belirlenmiş ölçütler aracılığı ile daha iyi olanların belirlenmesine yönelik  olan seçimdir.Genel sporsal yetenek seçiminde yapısal (antropometrik) bir kısım özelliklere (boy,kilo,ekstremite uzunluğu , somototip vb.) fizyolojik bir kısım belirleyicilere (20 kullanımı ,kas fibril yapısı vb.) psikolojik bir kısım özelliklere ( kişilik özelliklerine vb.) ve motor özelliklere (sürat kuvvet vb.) bakılır.

   Burada bir konuyu hemen hatırlatmakta yarar vardır.Gözlemleme yapılar uygunluk saptamasının ardından kesinlikle sporcunun nicelik ve nitelik olarak yetenek düzeyinin belirlenmesi için önceden belirlenmiş bir kısım ölçütler aracılığı ile yetenek seçime geçilmesi gerekir.

   Sporsal yeteneğin bileşenlerinin birini diğerinden ayırt etmek olanaksızdır.Bu anlamda yapılacak olan yetenek seçiminde bu bileşenlerin hepsinden yararlanmak doğacaktır.

 

 

 

Şekil 1: Sporsal verimin bileşenleri (Grosser 1981)  

 

   Dünyada gelişen başarı düzeyini yakalamak amacı ile ülkemizde değişik spor dallarında yetenek seçimi modelleri oluşturulmaya çalışılmıştır. Bunu örnek olarak da hentboldeki yıldızlar projesi ,güreşteki güreş okulları projesini gösterebiliriz.Buna karşın atletizmde Enka deneyimi ,Ankara'daki atma okulu deneyimi ve buna benzer bir iki küçük deneme dışında sistematik bir yaklaşma rastlanılmamıştır.

     Koşular, atmalar,atlamalar gibi disiplinleri bünyesinde barındıran ve farklı eğitimler gerektiren disiplinlerin bileşimi olarak ele alınan atletizmde tüm dallar için ortak bir modelden söz etmek olanaksızdır.Bu bağlamda atletizmin disiplinlerini teker teker ele alıp incelemek gerekecektir.Bu çalışmada ülkemiz insanının yatkın olduğu söylenen orta-uzun mesafe koşularına yönelik dünya da uygulanan çeşitli modellerin karşılaştırılması yapılacaktır.Ülke koşullarına uygun olarak bir orta va uzun mesafe yetenek araştırma ve yönlendirme modelleri için olanaklar tartışılacaktır.

 

MESAFE KOŞULARINDA VERİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

I-YAPISAL ÖZELLİKLER

 

      Yapısal olarak adlandırdığımız genelde kalıtsal özelliğe sahip ; boy, ağırlık , somatotip ve vücut kompozisyonu gibi parametrelerin spor branşlarında beceri ve fonksiyonel faktörlerin etkisi bilinmektedir.Yalnızca dış görünüşe bakarak şampiyon olacak sporcuyu kestirmek dışı olmasına karşın bunu gözardı doğru olmayacaktır.

  Yaş , Boy , Ağırlık

    Bir kısım fonksiyonel yeteneklerin zamanında geliştirilmesi için spora uygun yaşta başlamak önemlidir.Bu nedenle de 11-15 yaş aralığı aerobik dayanıklılık gelişimin en hızlı dönemi olduğu için, mesafelerle ilgili seçim yaşı 8-11 yaş aralığı olarak kabul edilir.(Travın ,Slacın,Upir ,1992)

    Mesafe koşularında fazla yağın gereksiz oksijen tüketimine neden olacağı yaklaşımı ile kilo istendik değildir.Bu bağlamda şişman ebeveynlerin çocuklarının da şişman olacağına ilişkin çalışmalardan ( Epstein ,Wing ve Gooding ,1987 ) hareketle şişman ebeveynlerin çocukları tercih edilmemelidir.

    Aynı şekilde ebeveynlerin boy ortalamalarından hareketle çocukların boyları hakkında yordamalarda bulunma şansına sahip olabiliriz.Genelde mesafe koşularında ideal boy-kilo oranı bir inç için iki paund ağırlık olarak ele alınmaktadır.(Arnot/Gaines 1986)

Somatotip

    Kaba bir tanımla insan vücut yapısını ince , kaslı ve kitlevi özellikleri yönüyle tanımlayan bir terimdir.Elit sporcularla yapılan çalışmalarda spor dallarına özgü somatotiplerin olduğu saptanmıştır.Orta , uzun mesafe koşularının somatotipleri Tanner (1964) tarafından 137 olimpiyat sporcusu üzerinde yapılmış ve 2.5-4.4 olarak belirlenmiştir.Carter başarılı çocuk sporcuların somatotiplerinin yetişkin sporculara benzediğini belirtmektedir.

Vücut Kompozisyonu

   Vücut dokusu genelde yağ dokusu ve yağdan arındırılmış doku olarak ele alınıp incelenir.

    Vücut yağının fazlalığı mesafe koşularında fiziksel etkinliği engelleyici olması nedeniyle tercih edilmez.Çünkü fazla yağ oranı daha         fazla enerji tüketimine neden olmaktadır.Vücut yağ oranının erkek mesafe koşucularında 5.8 bayanlarda ise 11.1 civarında olması istenmektedir.

 

II-FİZYOLOJİK ÖZELLİKLER

 

   Fiziksel uygunluğun en önemli göstergelerinden birisi max aerobik güçtür.Maksimal oksijen kullanımıyla max aerobik güç birbirlerinin yerine kullanılan iki terim olarak ele alınmaktadır.(Gökbel ,1989 ) Max oksijen kullanımı %10-20 oranda antrenmanla arttırılabilen ancak genetik olarak da bireyler arası farklılıklar gösteren bir değerdir.Elit mesafe koşucularının maximum 02 kullanımları yüksektir.Örn:Steve PREFONTAİNE ( ABD ) 'ın tükettiği max02 oranı 84.4 ml/cl/kg olarak bulunmuştur.Kalp büyüklüğü (kapasitesi) ve dayanıklılık kapasiteleri tamamiyle antrenmanın ürünü değildir.Bunlar aynı zamanda genetik ürünüdür.Bazı bireyler diğerlerinden daha büyük kalple doğarlar ve bu özelliğe istendik diğer özelliklerinde eşlik etmesi elit mesafe koşucularının yararınadır.

Kas fibril yapısı: Koşucuların yetenek belirleyicilerinden birisi de fibril kompozisyonu ve kas elastikiyetidir.Daha elastik kas daha çok kinetik enerji depolar ve daha güç kasılmalar meydana gelebilir.Mesafe koşularında ise elastikiyet, momentumu koruyarak kinetik enerjinin adımdan adıma aktarılmasını sağlar .Uzun mesafe koşularında %98 oranında dayanıklılık fibrilleri 30'a değin iner.Kas  fibril yapısı genetik olarak getirilen özelliklerden birisi olup erken yaşlarda saptanarak uygun spor dallarına yönlendirilmenin yapılabilmesi olasıdır.İkizler üzerinde yapılan bir çalışmada lif tipi dağılımının bayanlarda %99,5 erkeklerde ise %92,2 oranında genetik olarak kabul edildiği gösterilmiştir.

 

III-PSİKOLOJİK ÖZELLİKLER

 

   Spor psikolojisi ile ilgili çalışma yapanlar Kane, Morgan , Cratty , Vanek , Rushall atletik yeteneğin saldırganlık ,dominantlık ,güven ,kaygıdan uzak olma ve duyuşsal dengeyle ilişkili olduğunu belirlemektedir. Yine Morgan performansın psikopatoloji ile ters orantılı olduğunu belirtmiştir.

   Sporda kişilikle ilgili olarak yapılan çalışmalarda çeşitli spor dallarına göre farklı kişilik özelliklerinin olabileceği tezi  üzerine durulmuştur. Vanek ve Cratty (1970) dayanıklılık gerektiren sporlarda (yüzme, mesafe koşuları gibi ) sporcuların kararlı, ısrarlı , içe dönük, duygusal açıdan dengeli ve öz denetime sahip olduklarını saptamışlardır.

    Morgan 16 PF ile yaptığı çalışmasında mesafe koşucularının normal popülasyondan daha az gergin , daha az depresif olduklarını ve confüsyon yaşadıklarını bulmuştur.Fakat tüm bunlara karşın psikoloji ile ilgili verilerin henüz yetenek seçiminde net ve sağlıklı bir yapı oluşturmayacağı söylenebilir.

 

IV-MOTOR ÖZELLİKLER

 

    Atletizmde her branşın farklı gereksinimleri vardır ve bu gereksinimleri ile branşın özel gereksinimlerinin tutarlılığı atleti başarıya götürebilecektir. Orta - uzun mesafe koşularında performans için gerekli faktörleri önem sırasına göre şöyle sıralayabiliriz:

  1-Aerobik kapasite

  2-Anaerobik kapasite

  3-Doğal sürat

  4-Düşük vücut yağ yüzdesi

  5-Kuvvet

Orta uzun mesafelerde performansı belirleyen etmenler ve ölçüm yöntemleri.

 

Tablo 1

       Etmenler                                                                         Ölçüm yöntemleri

Aerobik kapasite                                                                max V02 (ml/kg/dk)

Anaerobik kapasite                                                            800 m. koşusu

Dogal sürat                                                                       30 m.sprint

Kuvvet                                                                              Ağırlık kaldırma ( Bench pres squat

                                                                                        omuzlama,koparma

 

 

       Orta mesafelerde hem aerobik, hem de anaerobik sistemlere gereksinim duyulur. Uzun mesafelerde ise sistem aerobik ağırlıklı olarak çalışmaktadır. Bu bağlamda atletin genetik özellikleri ve yapılacak antrenman programı aerobik dayanıklılığı geliştirmeye yönelik olmalıdır.

 

BİR YETENEK SEÇİMİ ÖRNEĞİ (Travin, Stacin ve Upir 1991 )

    Sovyetler Birliği'ne orta uzun mesafe koşularında yetenek seçimi:

 

1.Evre (10-12 Yaş):

   Sporcular spor derslerinden ve çocukların katıldığı yarışlardan gözlem yöntemiyle antrenörler ve spor öğretmenleri tarafından seçilir.

     Seçmede dikkat edilecek noktalar:

      a.Boy, ağırlık     b.Hareketlilik        c.Koşuya karşı eğilim.

  Yapılan çalışmaların içeriği :

  Çok yönlü çalışma ilkesine göre temellendirilmiştir.Dayanıklılık antrenmanlarına yönlendirilmeye ilişkin çalışmalarda bu evre içerisinde yer alır.

  Kullanılan testler: 60 m., 300m., 600m., 2000m., koşu ve durarak üç adım atlama. Çizelge 2'de verilen test değerlerinin alt ve üst sınırında yer alan çocuklar antrenman grubuna alınırlar.

 

 

2.Evre (13-16 Yaş):

 Genç koşucular kendilerini değişik mesafelerde denerler burada önemli olan nokta belli bir koşu dalında spesiyelleşmeden ve yüklenmelerden kaçınılmasıdır. Ayrıca bu evrede biyolojik yaşta göz önünde tutulmalıdır. Bu evrede beklenen gelişme başlangıçta %7-10 , sonda ise %5-7lik bir gelişmedir. Test sonuçlarının o yaşa özgü ortalama değerlerin gerisinde kalmaması gerekir. Değişik mesafelerde sporcu kendisini dener. Spesiyelleşme olmadan koşu antrenmanlarına başlanır.

   Kullanılan testler: 60m,300m,2000m,3000m,durarak üç adım , durarak 10 adım , 400 m, 800 m ve 1500 m.

 

 

3.Evre (17-19 Yaş ):

 Önceki evredeki gelişim doğrultusunda bir ya da iki mesafe saptanır ve sporcu bu mesafelerin alt ve üst mesafelerinde müsabakalara girer.

   Yapılan çalışmanın içeriği: Çabukluk bu evrede diğer yetilerin geliştirilmesi yanında max'li yakın değerlere ulaştırılmalıdır. Genel dayanıklılık anında dala özgü dayanıklılık çalışmalarına da yer verilmelidir.

   Kullanılan testler: 60m,100,500m,1000m.,2000m,3000m, durarak 10 adım , 400 m,800 m ve 1500 m.

 

 

 

4.Evre(19 Yaş ve üstü)

  Bu evrede sporsal verim sağlamlaştırılır ve max. yakın değerlere ulaşılır. Çeşitli mesafeler için doğrudan seçmeler yapılır.

 

 

 

                                                              ÇİZELGE 1

                                             ANATOMİK MORFOLOJİK ÖLÇÜTLER

YAŞ                  BOY(cm)                 AĞIRLIK(kg)            GÖĞÜS ÇEVRESİ(cm)     VİTAL KAP.(cm)

10-12                144+6                     37+7                          69+9                                  2260+140

13-14                158+7                    47+8                           76+2                                  2780+120

15-16                170+7                    59+8                           86+3                                  4000+170

17-18                175+5                    65+6                           91+3                                  4740+150

19-20                177+5                    67+5                           92+3                                  4970+120

21 ve üst          178+4                    68+4                           94+2                                   5090+120

 

 

 

                                                                  ÇİZELGE 2

TEST            10-12               13-14              15-16                17-18                  19-20                      20-ÜST

 

60m(s)          16.0+4             8.8+0.4           7.9+0.3             7.6+0.3              7.4+0.3                  7.3+0.2

100m(s)            -                       -                 12.6+0.4          11.7+0.              11.5+0.4                11.4+0.2

500m            61.5+6.2         47.2+3.9          42+2.8             38+2.0                37.7+1.2                37.3+1.3

600m            2.12+8.           1.47+4.            1.33+4            1.26+4.                1.23+2.0                1.22+2.0

1000m(d)         -                  3.17+7              2.51+6.           2.34+7.               2.31+4.0                2.28+3.1

2000m(d)      8.43+1           7.11+13            6.27+10          5.48+18                 5.33+6                   5.21+5

3000m(d)        -                  11.14+23           9.59+22          8.54+40                 8.39+14                8.21+12

D3ad(c)       500+40           610+40              720+40           770+40                  780+30                 810+10

D10ad(mt)      -                   22+1.9               25+2.2           26+2.2                  27+1.7                  28+2.1

400m(5s)       -                    67+3.5              56.9+2.2         53+2.2                  51+1.1                 50+1.1

800m(dk)       -                    2.34+4              2.07+3           1.57+3                   1.54+2                 1.51+2

1500m(dk)     -                   5.23+11             4.35+9           4.03+5                   3.54+4                 3.47+4                     

 

 

 

KAYNAKÇA

1.Açıkada,C.(1991) 'Atletizmde kondüsyon testleri' Spor Bilimleri Dergisi 2(4)

2.Altay,F(1990) Cimnastikte Yetenek Seçimi , G.Ü Yayımlanmamış master tezi.

3.Arnot ,R.B, C.L Gaines (1986) Sports talent, London : Penguin Books

4.Bayar ,P.Z.Koruç (1992) "Reaksiyon zamanı ve el göz koordinasyonu ölçen iki aracın  Türkiye normlarının saptanmasına yönelik ön çalışma sonuçları " 2.Spor Bilimleri Kongresi Bildirileri , Ankara :H.Ü.19-21 Kasım ( Basımda)

5.Cratty . B.J(1981) Psjcologhy in Contemporaray Sport 2,Ed London : Prentice Hall.Inc.

6.Dündar ,U.S.Hasırcı (1991) "Atletizmde Yetenek Seçiminde Kullanılan Testler " Atletizm Bilim ve Teknoloji Dergisi

7.Epstein.H.L, R,R Wing , A.Valoski , W.Gooding (1987) "Long Term Effect of Parent Weight on Child Weight Loss" Behavior Terapy.18sf 219-226

8.Gökdel ,H.(1989) "Maksimum aerobik Güç va Kalıtım " Spor Hekimliği Dergisi 24(3)

9.Grosser,M.St.Starischka (1981) Kondisyon Tests.Theorie und Praxis Ailer Sportarten.

10.Harre ,D.(1982) Princepels of Sports Training ,Berlin: Sport verlag.

11.Irvin , D.(1986) ''Long Distance Runners : A Psychological Profile" Track and Field Quarterly Rewiew .86 (3) sf,39-41

12.Koruç ,Z.P.Bayar (1990) "MMPI ile sporcuların kişilik örüntülerinin değerlendirilmesi II "Spor Bilimleri I. Ulusal Sempozyumu Bildirileri ankara "

13.Özer,K.(1990) Yetenek seciminde yapısal faktörler , Spor Bilimleri 1,Ulusal Sempozyumu Bildirileri Ankara H.Ü.sf 309-321

14.Rothing , P.(1983) Sporwissenchaft Liches Lexicion.Verlag Karl Hoffman.5 ( Aufi )

15.Salocum , S.O.Label , M.A Toridlü (1985 ) "Personality Field Hockey Players" Joumal of Sports Medicine 25 sf 222-226

16.Travin. J.W.Slacin , N.Upir (1991) "Sovyetler Birliğinde Orta ve Uzun Mesafe Koşularında Yetenek Seçimi" Atletizm Bilim ve Teknoloji Dergisi 3,sf 24-29

17.Vanek, M. , B.J.Cratty (1970) Psycologhy and The Superior Atlete.New York: Mac Millian.

 

 

Yayına Hazırlayan : Yusuf İMRAK